Petni trn (Calcar calcanei) nastaje izmeštanjem kalcijuma na kosti pete sa donje strane. Javlja se u obliku malog koštanog ispupčenja ili kao skup nepravilnih izraslina, koje se nazivaju kalkaneumi.

Proces formiranja kosti nastaje usled stalnog pritiska pete. Tkivo koje štiti petu i ćelije koje formiraju kosti počinju da skladište kalcijum na problematičnom mestu, stvarajući petni trn. Ovaj proces traje čak do nekoliko meseci, a prati ga jak bol, opisan kao osećaj uboda nožem u petu.

Dugoročno, ovo može izazvati probleme sa nogama, posledično i bol u leđima.

Simptomi

U zavisnosti da li je bol u peti intenzivan ili ne, javljaju se tri faze stadijuma petnog trna:

  • akutna faza (najintenzivniji bol, javlja se naglo i potrebno je mirovanje i hladne obloge),
  • subakutna faza (bol manjeg intenziteta koji se javlja posle dugog mirovanja, naročito ujutro posle spavanja ili posle dugog sedenja)
  • hronična faza (razvija se postepeno usled neadekvatne terapije ili izostanka lečenja).

Međutim, česta je situacija da simptomi potpuno izostanu, a da se pojava petnog trna uoči samo na rendgenskom snimku. Razlog tome je oblik novonastale kosti koja nije ne oštra ni špicasta. Bol zapravo proizilazi od upaljenog  tkiva oko petnog trna koji raste stvarajući oblik zaštitnog jastučića. Time se smanjuje prostor za normalno funkcionisanje tetiva, nerava i ligamenata naročito usled povećane proizvodnje kalcijuma.

Koliko su efikasni „prirodni lekovi“?

Za ublažavanje bola izazvanog petnim trnom, pomoć možete pronaći i u prirodi. Razno lekovito bilje može smanjiti intenzitet bola ali ovo nisu pouzdane metode potpunog uklanjanja nastalog problema.

Pored redovnog odmora, blagog istezanja bolnog mesta, ili masiranja pete ledom, preporučuju se i razne obloge. Jedna od njih je med i so pomešani u istoj proporciji i namazani na bolno mesto. Stopalo je potrebno umotati u najlonsku kesu, obuti čarapu preko i ostaviti cele noći.

Obloge možete praviti na isti način i od krompira, đumbira, šargarepe, rotkvice, mešavine crnog luka, kupusa i integralnog brašna.

Ulošci za petni trn

Ortopedski ulošci za umanjenje bola petnog trna su sunđerasti, sa otvorom na peti da bi olakšali oslonac pri hodu. Moraju da se nose od šest meseci do godinu dana kako bi se uklonio problem. Scholl ulošci za cipele su udobni, prilagodljivi svakoj vrsti problema sa stopalima i veoma su efikasni.

Međutim, ulošci nisu dovoljni za lečenje petnog trna. Pored toga moraju se koristiti i druge prethodno navedene metode u vidu mirovanja, obloga ili vežbi.

Terapija

Terapija radijalnim udarnim talasima (Shockwave) je najefktivnija i najpopularnija metoda lečenja petnog trna. Ona jedina dovodi do potpunog izlečenja. Efekti ove terapije su mnogobrojni: smanjenje bola, ubrzanje metabolizma, poboljšanje cirkulacije, bolja pokretljivost, smanjenje mišićne napetosti i td.

Petni trn se može lečiti i steroidnom injekcijom. Međutim, ovaj tretman nije uvek efikasan i ukoliko ne prođe dobro može čak i da pogorša prvobitne simptome.

Petni Trn

Vežbe

Fizikalna terapija uključuje vežbe istezanja mišića i zadnje lože potkolenice. Vežbe uz pomoć flaše sa zaleđenom vodom unutra umiruju bolove u peti ukoliko stopalom rolate flašu po ravnoj površini oko 5 minuta.

Ne zaboravite i ručnu masažu celog stopala. Koristite palčeve da napipate bolna mesta i da ih dodatno blago izmasirate. Za masažu koristite kokosovo ulje ili ulje karanfilića. Ove vežbe su veoma korisne za rešavanje bolnih tegoba nastalih usled povreda na peti.

Na kraju ne zaboravite sledeće: stopala u sebi sadrže nervne završetke od kojih prilično zavisi koliko će ostalo telo da bude odmorno i zdravo. Stoga obratite pažnju da ne opterećujete stopala dodatno prekomernom gojaznošću ili neudobnom obućom. Bavite se fizičkom aktivnošću i čuvajte svoje telo.