Limfna drenaža  često se naziva limfna masaža. Limfna drenaža je blag, ritmički tretman,  izvođen od specijalno obučenih terapeuta ili sofisticiranog aparata koji stimuliše cirkulaciju limfne tečnosti oko tela. Ovo pomaže da se značajno ubrza  uklanjanje štetnih produkata  i toksina iz sporog limfnog sistema. Takođe se veruje da pruža veliki podsticaj za imuni sistem.

Kako Vam limfna drenaža pomaže?

Limfna drenaža ima za cilj da se poveća efikasnost Vašeg  limfnog  i venskog  sistema, tako što povećava kapacitet samog sistema i tako omogućava uklanjanje štetnih nakupina u organizmu. U nekim slučajevima, otkrili smo da se pacijenti osećaju sasvim „energično” posle limfne drenaže.

Do limfnog zastoja dolazi radi nedostatka kretanja, mehaničkih problema, sportskih povreda, u prevenciji formiranja ožiljaka, kao i nakon operativnih zahvata.

limfna-drenaza-masaza

Aparaturna limfna masaža u ordinaciji Artfizio

Bitno je naglasiti da limfa, kao tečnost sporo protiče unutar tkiva, tako da i spoljašnjim delovanjem moramo postepeno osiguravati rezultat.

Oko 25-33% od svih koji prođu kroz operaciju nakon raka dojke razviju  limfoedem. Pokazalo se vrlo korisno u postoperativnom oporavku nakon masektomije.

Stanja kod kojih se primenjuje masaža

  • Otekli donji (ili gornji) ekstremiteti, usled zadržavanja tečnosti
  • Limfoedem
  • Fibromialgija
  • Uganuća
  • Kontuzije
  • Anticelulit tretmani
  • Post masektomija

Šta da očekujete od prvog tretmana?

Neposredno nakon tretmana osetićete rasterećenje tretirane regije, kao i olakšanje u smislu veće pokretljivosti. Ukoliko imate osećaj „teških nogu”, ovo je stanje koje se gotovo trenutno rešava tretmanom limfne drenaže. Osećaj relaksiranosti tela zadržava se dugo nakon tretmana, a takođe povoljno utiče na nervni sistem, tako da tretman deluje i analgetski.