Šta je dijastaza?

Dijastaza predstavlja razdvajanje mekih struktura središnje linije (lineae albae) ravnog trbušnog mišića. Kako stomak raste u toku trudnoće, vezivno tkivo koje spaja levu i desnu stranu trbušnog zida se rasteže i postaje tanje, dozvoljavajući na taj način trbušnim mišićima da se razmaknu i prošire. Pri tome, hormoni koji se javljaju u trudnoći i utiču na povećanje elastičnosti tetiva i zglobova, imaju bitnu ulogu i u rastezanju tetive koja spaja trbušne mišiće.

dijastaza-1

Nekada se ovo tkivo spontano vrati nakon porođaja, uglavnom kada se nivo hormona stabilizuje, ali ukoliko do toga ne dođe i na vašem stomaku se pojavi izbočina nalik kupoli neophodan je poseban pristup i lečenje.

Kod koga se javlja dijastaza?

Javlja se u oko 30% trudnoća, u kasnoj trudnoći ili posle porođaja.

Kako se otkriva dijastaza?

Dijastaza se dijagnostikuje jednostavnim fizikalnim pregledom kao i ultrazvučnim pregledom trbušnog zida.

Pregled obavlja lekar I na osnovu parametara se utvrđuje dimenzija dijastaze nakon čega se započinje sa terapijom.

Kako da proverite da li imate dijastazu?

Lezite na leđa sa savijenim nogama u kolenima i stopalima na podlozi.

Na pupak ili malo iznad njega stavite prste uspravno, tako da je šaka okrenuta ka vama a prsti kao da njima želite da ubodete svoj pupak.

Podignite glavu ka stomaku ostavljajući ramena i dalje na podlozi.

Ukoliko prilikom ovog pokreta osetite otvor između dva trbušna zida, odnosno ako prsti upadnu u rupu dijastaza je prisutna.

Kako se leči dijastaza?

Koristeći INDIBU poboljšavamo rezultate našeg terapijskog tretmana, gde je kombinujemo sa COMPEX aparatom i vežbama.

dijastaza-indiba dijastaza-compex

INDIBA će pomoći regeneraciju linae albae podstičući stvaranje kolagena i elastina dok će vežbe uticati na poboljšanje trofike i kapaciteta trbušnih mišića.

Važno je da sve vežbe koje radite kako biste ispravili dijastazu, radite pod nadzorom stručnog lica kako biste izbegli moguće povrede. Dobićete mnogo bolje rezultate ako ste pod stalnim nadzorom, jer se vežbe prilagođavaju svakoj osobi posebno.

Fizikalna terapija koja se sprovodi konzistentno i kroz duži period je obično dovoljna da se koriguju slučajevi dijastaze. Hirurške intervencije se obično preporučuju kod vrlo teških slučajeva, ali su često nepotrebne, i stoga veoma retke.

Paket tretmana za dijastazu obuhvata:

  •  ultrazvučni pregled
  • 10 indiba
  • 10 compex
  • 10 kineziterapijskih tretmana

cena je 25.000 dinara