OPIS

U našoj ordinaciji se vrši lečenje i rehabilitacije nakon moždanog udara, polineuropatije,paralize facialisa, vrtoglavice, glavobolje, multipla skleroza, diskus hernija, stanja ukočenosti i trnjenja ruku i nogu, inkotinencije.

STANJE POSLE ŠLOGA (MOŽDANOG UDARA)

Posle šloga najčešće nastaje slabost jedne ruke, vrlo često cele strane tela ili čak slabost jedne strane tela i nemogućnost govora. Pacijent je svestan, ali ne može da koordiniše pokrete svojom voljom, a često ne može ni da hoda.

Rehabilitacijom kinezi terapijom pacijentu se postepeno poboljšava stanje, vraća funkcija gornjih i donjih ekstremiteta, vraća normalan hod, koordinacija pokreta i snaga mišića. Vrlo je važno sa rehabilitacijom krenuti odmah posle šloga (sutra dan). Leči se upornošću, svakodnevnim vežbama sa posebno obučenim fizio-terapeutom.

VRTOGLAVICA, NESTABILNOST, ZUJANJE U UŠIMA, OMAGLICA

Često se javljaju sa povraćanjem, ili bolom duž jedne ili obe ruke. Uglavnom nastaje kod poremećaja vratne kičme( spondiloza, diskopatija, diskus hernija ili je u pitanju „menadžerski sindrom“)

Rešava se odabranim procedurama fizikalne terapije, posebno programiranim za tu problematiku, kombinuju se laser, magnet, ručna masaža i kinezi-terapija (vežbe).

PARALIZA JEDNE STRANE (FACIJALIS)

Javlja se posle iritiranja hladnoćom, posle operacije na glavi ili vratu, kada često dolazi do paralize mišića jedne strane lica. Pacijent ne može da zatvori oko, da nabere čelo, da žvaće i gotovo da nema mimiku.

Kod težih slučajeva, neophodna je hitna fizikalna terapija da bi se izbegao operativni tretman facijalnog nerva. Fizikalna terapija kombinuje laser, magnet, elektrostimulaciju i vežbe.

TRNJENJE U ŠAKAMA

To je upala nerva koji je pritisnut u vratnom delu kičme. Uzroci su uglavnom: spondiloza, diskopatija, diskus hernija ili je u pitanju „menadžerski sindrom“. Posledica je dugotrajnog nelečenja.

Fizikalna terapija se primenjuje na vratu, ramenom pojasu i duž ruke. Vrlo je važno da se odmah tretiraju i uzroci i posledice. Rešava se odabranim procedurama fizikalne terapije, posebno programiranim za ta oboljenja, pri čemu se kombinuju laser, elektrotroterapija, magnet, ručna masaža i kinezi-terapija (vežbe).

UKOČENOST U VRATU ILI KRSTIMA

Javlja se kao posledica slabije pokretljivosti, nošenja tereta, nepravilnog vežbanja, izlaganja hladnoći, dugotrajnog sedenja ili stajanja, slabe muskulature, a vrlo često te osobe imaju skoliozu (kriva kičma), deformitet zaostao iz detinjstva. Uzrok može biti spondiloza, disk artroza, diskus hernija.

Leči se primenom različitih fizikalnih procedura.

JAK BOL U KRSTIMA I DUŽ NOGE

Radi se o upali nerva čiji je koren u krstima i bol može da se spušta do stopala (išijas). Osnovni problem je u kičmenom stubu. Moguća oboljenja su: spondiloza, diskopatija, diskus hernija ili je u pitanju „menadžerski sindrom“.

Fizički problem nastaje kao posledica položaja pri sedenju (najčešće za kompjuterom) koji je neprirodan i prinudan i može izazvati probleme u lokomotornom sistemu. Zbog bola u ledjima koji je neprijatan, traži se bolji položaj koji je patološki, pa se problem proširuje na lumbalnu kičmu.

Fizikalna terapija kombinuje više fizikalnih agenasa koji smanjuju bol i revitalizuju zatečeno stanje.

PALO STOPALO

Radi se o prolapsu diskusa (diskus hernija) koji pritiska kičmenu mozdinu i koren nerva koji podize stopalo (n. peroneus).

Pad stopala se leči elektrostimulacijom nervus peroneus-a, uz kombinaciju vise fizikalnih procedura.

SLABIJA OSETLJIVOST KOŽE NA EKSTREMITETIMA

Nastaje kao posledica dugotrajnog pritiska diskusa u prolapsu na koren senzitivnog nervnog vlakna. Vlakno polako odumire i na površini kože, obično butina, dlanova ili stopala, smanjuje se osetljivost na nadražaj.

Pošto je ovde reč o oboljenju diskus hernija, kako i kod drugih bolesti sa istim uzrokom, u lečenju se primenjuje: laserska terapija (biostimulacija), kao i elektrostimulacija i razlicite vrste elektroprocedura, kojima se stimuliše umrtvljeni nerv.

NEMOGUĆNOST ZADRŽAVANJA URINA (INKONTINENCIJA)

Ovo stanje se leči elektroterapijom , lasero terapijom i specijalnim kinezi terapijskim vežbama.