izvlacenje prsljenova art fizio

100 % BEZBEDNA METODA IZVLAČENJA PRŠLJENOVA

Terapija trakcijom je NEINVAZIVNA I BEZBOLNA metoda.Studije pokazuju da je minimalna sila koja je potrebna za vertebralnu separaciju (razvlačenje kičmenih pršljenova) 30%-50% telesne težine pacijenta na površini bez trenja. Adekvatna vertebralna separacija je potrebna da bi se postigao efekat dekompresije. Veoma je efikasna kada pacijent ima bol u ledjima.

Spinalna trakcija može postići različite efekte. Među njima su odvajanje ili separacija pršljenova, NEHIRURŠKA dekompresija kičmenog stuba, kombinacija odvajanja i klizanja faseta, istezanje ligamentnih struktura kičme, proširenje međupršljenskog otvora, ispravljanje spinalnih krivina i istezanje spinalne muskulature.

LUMBALNA TRAKCIJA

Sila koja se koristi da napravi strukturne promene (kretanje) spinalnog segmenta mora biti dovoljno velika i iznosi 30%-50% telesne težine pacijenta.
Vreme trajanja terapije se kreće od 20-30 minuta, a broj terapija zavisi od stanja i postavljene dijagnoze i u proseku iznosi 10 procedura. Može se sprovoditi svakodnevno, u kontinuiranom režimu rada, gde vučna sila traje 60 sekundi, a vreme odmora 30 sekundi.
Pacijent se nalazi u udobnom položaju, bezbedno fiksiran za trakcioni sto, i ima mogućnost da u svakom trenutku tasterom prekine terapiju ukoliko je iz bilo kog razloga ona nelagodna.
Pozitivan efekat ovakvog tretmana se oseti gotovo odmah nakon terapije.

CERVIKALNA TRAKCIJA

Kada je trakcija viših struktura kičmenog stuba u pitanju, koriste se znatno manje doze po pitanju vučne sile, kao i vreme trajanja terapije. Efekat koji postižemo ovakvom primenom, sličan je onom kod lumbalne trakcije, a to je dekompresija pršljenskih struktura kičmenog stuba. Nakon terapije moguća je pojava blagog zamora mišića, slična upali nakon povećanog mišićnog rada.

INDIKACIJE

Diskus hernija, protruzija diska, degenerativno izmenjeni diskovi, komresija korena spinalnog nerva, smanjena pokretljivost, bol u zglobovima, diskogeni bol.

KONTRAINDIKACIJE

Tumori, akutna istegnuća, osteoporoza, trudnoća, klaustrofobija, pacijenti sa nestabilnim spojevima kičme, srčani ili plućni problemi.