INDIKACIJE

Deformiteti kičmenog stuba spadaju u najčešće zdravstvene tegobe sa kojima se suočavaju deca školskog uzrasta, ali mogu biti prisutni i kod odraslih. Prema statistici, više od 15% učenika u Srbji ima neki deformitet kičme. Ekspanzija ovog problema nastala je usled slabije pokretljivosti i nepravilnog držanja tela koje je prisutno kod oko 19% dece školskog uzrasta.

schroth_metod

Problem se obično javlja kao posledica loših navika, nepravilnog sedenja, previše vremena provedenog za kompjuterom i ispred televizora, može da nastane i zbog preteških školskih torbi. I sve to je praćeno nedovoljnim fizičkim aktivnostima. (Jedna od posledica može biti i išijas). Za decu u periodu aktivnog rasta i razvoja veoma je važna rekreacija, igre na otvorenom, bavljenje nekim bazičnim sportom, korektivna gimnastika…

Najčešći deformiteti kičme su skolioza, kifoza i lordoza.

SKOLIOZA

Skolioza je bočno zakrivljenje kičmenog stuba. Njen uzrok je u većini slučajeva nepoznat, i to je tzv. idiopatska skolioza. Međutim, skolioza može biti i urođena, ili može nastati kao posledica povreda, neuromišićnih, metaboličkih i drugih bolesti i stanja (na primer, nejednaka dužina nogu često izaziva bočnu iskrivljenost kičme), kao i raznih degenerativnih oboljenja. Jedna od redovnih posledica je bol u krstima.

Promene na kičemnom stubu mogu biti strukturalne ili funkcionalne.

KONTAKTIRAJTE NAS I POČNITE SA SCHROTH METODOM

Strukturalna skolioza je praćena rotacijom pršljenova nastalom usled nejednakog opterećenja. U fazi intenzivnog razvoja i rasta problem postaje izraženiji. Tada se mogu javiti poremećaji mekog tkiva – mišića i ligamenata koji obavijaju kičmeni stub. U tom slučaju korekcija biva dodatno otežana.

Funkcionalna skolioza (skoliotično držanje) nije nastala promenom na pršljenovima, već je izazvana nekim drugim problemom u organizmu, poput poremećaja tonusa mišića, nejednake dužine leve i desne noge, nekih neuroloških tegoba. Međutim, funkcionalna skolioza je najčešće posledica lošeg držanja koje preti da preraste u strukturalnu skoliozu. Zato lekari savetuju da deca sa funkcionalnom skoliozom primenjuju preventivne vežbe.

SKOLIOZA SIMPTOMI

Veoma je važno da roditelji posmatraju svoje dete, naročito u razdoblju ubrzanog rasta i razvoja. Tako na vreme mogu da uoče promene u držanju tela. A kako prepoznati skoliozu?

Zavisno od bočnog zakrivljenja, skolioza se različito ispoljava. Kada dete stoji, na prisustvo skolioze ukazuju sledeći faktori:

  • nejednaka visina levog i desnog ramena;
  • kada su ruke uz telo, razmak između jedne ruke i tela je veći u odnosu na razmak između druge ruke i tela;
  • veća izraženost jedne lopatice;
  • veća visina jednog kuka ili njegovo iskrivljenje u stranu;
  • veća dužina jedne u odnosu na drugu nogu;
  • asimetričnost struka.

POSLEDICE NELEČENJA

Ako se, pak, odlazaka kod lekara odlaže, to može uzrokovati ubrzano napredovanje deformiteta, usled čega obično nastaju ozbiljniji problemi, koji često zahtevaju operativni tretman. Ukoliko se deformitet kičme ne leči, može dovesti do obziljnih poremećaja, kao što su promene kardiovaskularnog sistema i razna bolna stanja.

SKOLIOZA LEČENJE

Skolioza se najčešće javlja u predadolescentskom i adolescentskom uzrastu. Deformiteti koji se blagovremeno otkriju mogu se uz pravilan tretman sasvim ispraviti.

ZAKAŽITE PREGLED

Dakle, najvažnije je javiti se na vreme lekaru, jer blaži oblici mogu uspešno da se leče osmišljenim vežbama i pod nadzorom stručnjaka.

NASTANAK I RAZVOJ

Ova metoda nastala je u Nemačkoj, dvadesetih godina prošlog veka. Naziv nosi po njenom utemeljivaču, Katarini Šrot (1894-1985), koja je i sama imala probleme sa skoliozom, pa je nakon višegodišnjeg neuspešnog lečenja razvila sopstvenu tehniku disanja i vežbi i njome izlečila skoliozu. Šezdesetih godina, zajedno sa svojom ćerkom Kristinom osniva kliniku za lečenje skolioze šrot metodom u Bad Sobernhajmu. Vrlo brzo nakon toga šrot metoda je priznata od strane zdravstvenog sistema u Nemačkoj. Danas predstavlja standard u više desetina svetskih zemalja kada je u pitanju lečenje skolioze fizikalnom terapijom (neoperativno lečenje skolioze).

Schroth (Šrot) metoda – najkompletnija metoda korekcije kičmenog stuba

Šrot metoda je najkompletnija metoda u lečenju skolioze kojom su obuhvaćeni svi aspekti zakrljivljenja kičme. To je sistem vežbi koje se sprovode u okviru kineziterapije, a prilagođene su svakom pacijentu posebno, u zavisnosti od stepena i oblika zakrljivenja kičmenog stuba.

Cilj šrot vežbi je derotacija, ispravljanje i stabilizacija kičenog stuba u trodimenzionalnoj ravni. Šrot metodom se postiže zaustavljanje napredovanja skolioze i korekcija nastalog zakrivljenja kičmenog stuba. Pored toga, ovim vežbama se ublažavaju i elimišu bolovi, jača vitalni kapacitet pluća, poboljšava držanje tela.

POSTUPAK

Sam postupak se svodi na primenu vežbi pod nadzorom specijalizovanog lica, fizioterapeuta posebno edukovanog za ovakve tretmane, tzv. schroth terapeut. Dinamičke vežbe za skoliozu dopunjene su vežbama disanja, sa akcentom na jedno plućno krilo, odnosno na konkavnu, zakrivljenu stranu grudnog koša. Pošto je za pacijenta zakrivljenje postalo prirodan položaj kičme, on se uči da bude svestan svog držanja. On mora da se trudi da se pravilno drži, iako to za njega nije prirodno. Dužina primene šort metode zavisi od svakog konkretnog deformiteta.

KOLIKO JE USPEŠNA?

O tome koliko je efikasna šrot metodaiskustva pacijenata mogu najbolje posvedočiti. Posebno je delotvorna kod dece, ali daje odlične rezultate i kada se leči skolioza kičme kod odraslih.

KONTAKTIRAJTE NAS

Nakon završetka programa, kod većine pacijenata vidljivo je značajno poboljšanje, veoma često i potpuna korekcija bočne krivine kičmenog stuba. Takođe, vidljiva su još neka poboljšanja: poboljšanje držanja tela, poboljšano disanje, smanjenje bola, poboljšana funkcija pokreta, bolji položaj karlice.

Međutim,treba imati na umu da je ova metoda dugoročna i zahteva odgovoran pristup pacijenta, podršku porodice, vežbanje kod kuće… I sve tu uz dogovor i nadzor šrot terapeuta. Strogo poštovanje smernica dobijenih od teraputa neophodno je kako bi šrot tretman bio uspešan.